Dług straszne słowo które spędza sen z powiek dużej ilości osób. Strach pomieszany z niepewnością jutra powoduje, iż osoba zadłużona nie widzi możliwości wyrwania się z tego stanu. Pętla zadłużenia sprawia, że dłużnik dochodzi do ściany i nie wie co ma zrobić.

Na szczęście od kilku lat ustawodawca Polsce wprowadził koło ratunkowe dla takich osób, które chcą wydostać się z zadłużenia i zacząć żyć z czysta karta. To upadłość konsumencka. Obecnie od marca 2020 przepisy zostały praktycznie całkowicie złagodzone. Sąd upadłościowy nie bada już czy osoba przyczyniła się do stanu swojej niewypłacalności. Oznacza to, że jeżeli dłużnik wykaże, iż jest niewypłacalny tzn. ze nie może zapłacić za całość swoich zobowiązań gdyż nie ma takich środków finansowych ani majątku, wówczas z duża dozą prawdopodobieństwa otrzyma pozytywne orzeczenie o ogłoszeniu upadłości konsumenckiej.

Z chwilą ogłoszenia upadłości konsumenckiej wszelkie odsetki zatrzymują się. Nie ma możliwości by dług powiększył się po ogłoszeniu upadłości. Jest to potrzebne do tego aby ustalić jedną kwotę zadłużenia osoby upadłej i aby moc rozpocząć za pomocą syndyka proces oddłużania takiej osoby.

Stowarzyszenie Prawnicy Pro Bono – Darmowa porada prawna

Wypełnij formularz kontaktowy lub Zadzwoń 512 451 577